dijous, 27 de març del 2014

PERFILAR A L'ESCOLA FREDERIC MISTRAL - TÈCNIC EULÀLIA

Després de la presentació a l'aula del Kit d'Aproximació a l'Art Contemporani i de la visita a l'exposició de la Lua Coderch, hem destinat unes sessions de treball -o més ben dit: de joc- a la primera pràctica ("Perfilar") destinada a reflexionar sobre el nostre perfil com a grup, la nostra identitat. Ens hem aproximat a aquestes qüestions a partir d'un joc, aquell on un dels participants pensa secretament en un altre membre del grup i, sense dir de qui es tracta, respon a les preguntes que els altres li formulen, que sempre segueixen el patró: "si fos un animal, quin animal seria?", "i si fos una planta?, i si fos un color?, un instrument musical?, un aliment?, un paisatge?,una peça de mobiliari?" etc, fins que els altres identifiquen o endevinen de quina persona es tracta. D'aquesta manera ens aproximem a un retrat de cada membre del grup que no es fonamenta en el coneixement racional, sinó en una aproximació lúdica, intuitiva i espontània. El material obtingut a partir d'aquesta dinàmica (cada alumne obté de sí mateix una llista de paraules) és la base o l'excusa que prenem com a punt de partida per donar forma a un dibuix al carbonet i a un collage, que considerem autoretrats simbòlics.

dimecres, 19 de març del 2014

Haver fet un lloc on els artistes tinguin dret a equivocar-se

Hola a tothom,
us deixem l'enllaç d'un vídeo on podeu escoltar Manuel Segade, comissari de l'exposició commemorativa de l'Espai 13 que ja s'ha inaugurat i que esperem us animeu a visitar. Encara que breu, podeu veure alguns dels artistes que han realitzat les obres in situ. Val la pena!



Haber hecho un lugar donde los artistas tengan derecho a equivocarse from Fundació Joan Miró on Vimeo.

dilluns, 17 de març del 2014

INSTITUT BELLVITGE I LOLA LASURT


L’MMS està de sort. Lola Lasurt, artista que exposarà a partir del 27 de març a l’Espai 13, no només ha accedit a rebre el grup d’alumnes de l’Institut Bellvitge, sinó que els ha convidat a participar en l’elaboració d’algunes de les obres que ara mateix estan en procés, i que conformaran l’exposició de l’artista dins del cicle Arqueologia preventiva. Lola està treballant a l’Espai 14/15 que La Fundición (col·lectiu que també forma part del cicle) té a Bellvitge. Allà, durant tres dies de la setmana passada, va rebre als alumnes de 1er de batxillerat artístic que van conèixer de primera mà el procés de treball que segueix en aquests moments i van treballar conjuntament amb ella en una sèrie de pintures que parteixen de l’anàlisi d’un fet commemoratiu a l'espai públic: el canvi de nom de la plaça principal de Mont-Roig del Camp (poble que va inspirar gran part de l'obra de Joan Miró) de Plaça del Generalísimo Franco a Plaça Joan Miró l'any 1979, en la primera legislatura democràtica. Com ja sabeu, l’MMS té entre els seus principals objectius possibilitar que els grups participants tinguin l’ocasió d’apropar-se als artistes de la manera més directa possible, per poder conèixer millor tant els interessos que hi ha darrere de la seva obra, com les particulars metodologies de treball de cadascú. Fins ara, hem de dir que sempre hi ha hagut una bona predisposició dels artistes, i també dels comissaris, per fer possibles aquests encontres. Malgrat el repte que pot suposar per als creadors el fet de tenir davant un grup nombrós d’alumnes que tot just comencen a tenir contacte amb la part més professional de l’àmbit d’estudi que han escollit, han valorat de manera positiva el que aquestes experiències poden significar per a totes les parts i hem gaudit, fins al moment, d’un bon grapat de trobades, amb perfils i situacions diverses. En aquest sentit, Lola Lasurt ha mostrat una gran generositat de la qual volem deixar constància, ja que és poc habitual participar d’un procés creatiu ja començat i pocs dies abans que aquest procés es formalitzi en una exposició. Alguns alumnes van expressar la seva sorpresa que una artista deixés a altres persones treballar en les seves obres compartint, no només un espai físic de treball, sinó també l’espai reflexiu que les concep. Sens dubte ha estat una experiència d’allò més interessant i privilegiada. 

Moltíssimes gràcies Lola! 

Us deixem alguna imatge de la trobada i us emplacem a la inauguració de l’exposició, en la que esperem que els alumnes gaudeixin, encara més, de la seva participació.




















divendres, 7 de març del 2014

Institut Ramon Berenguer IV.

PERFILS 2013-2014


Presentamos este año a los nuevos componentes de los grupos ya conocidos del curso pasado, capitaneados por un miembro ya experimentado, reincidente (por suerte o por desgracia) en el primero de bachillerato.

El ejercicio ha resultado arduo, en primer lugar, debido a las contingencias actuales relacionadas con la enseñanza en un instituto de secundaria (?) y, por otro lado,  a la complejidad de la propuesta del Espai 13, de la Fundación, (en concreto a cargo de los artistas Oriol Vilanova y Lúa Coderch). La reflexión sobre lo antiguo y lo nuevo, la recuperación arquitectónica y su propósito conceptual, obedeciendo a causas pseudoantropológicas, tal vez ideológicas, ha condicionado el ejercicio por el lado de la “recuperación” y de la “transformación”.

Cada grupo ha presentado su propuesta en torno a un objeto, o una idea. Desde las cabezas de barro heredadas de alumnos que han desaparecido hace tiempo del instituto, y que los actuales “rehacen” a su antojo, “mancillando” el semblante del pasado (o, con otros medios, el semblante propio),  pasando por la manipulación dental real y figurada de brackets (con la ayuda impagable de los correspondientes ortodontistas y sus magníficas imágenes), y por transformaciones anamórficas de objetos que definen a las personas, o imágenes nostálgicas del lugar en donde éstas han habitado toda su (aún no muy extensa) vida, o, finalmente, la inmolación de un soldadito de plomo, metáfora del juego infantil y la destrucción.

Así pues, vemos cumplido este nuevo inicio de andadura para el curso actual, en donde nos aguardan propuestas que, para nuestros alumnos, me temo se traduzcan en una línea mucho más conceptual o metafórica que la del año pasado. 

Grup1

GYMP: LYDIA JAREÑO, EVA GARRIGA, MIREIA RUIZ Y ANDRA AYALA. Trasformación-actuación sobre el propio rostro, desde el humor, 
el manga, la composición fotográfica, y la historia del arte.












Grup2


   TAKIN TEAM: JUDITH MATO, MARTA RUBIO, JORDI SORIANO.

Ortodoncia: el antes y el después y el, tal vez, un futuro siniestro o 
psicodélico alrededor de los… dientes.  


 



 
 






Grup3


  LE2S: POL EGEA, ANA RODRIGUEZ (objeto anamórfico), DAVID CANO (batalla) y LAURA TARAZAGA (evocación).

Se reúnen aquí tres propuestas para cuatro, con un desacuerdo fructífero: objeto anamórfico congénito a la cotidianidad, imagen evocadora de una calle, y el antes y el después de un soldadito de plomo, con película.

 





 




Grup4


  SORBITOS: ANDREA CANO, SINERGIE SAVIÑON, LAURA JIMÉNEZ Y KAROL LÓPEZ. 

Cabezas que antes fueron barro y ahora son… manifestaciones de la psicología, los deseos o tal vez la libido de cada cual.