dimecres, 29 de gener del 2014

Tret de sortida al IES Bellvitge



Sessió introductòria a l’IES Bellvitge


L’últim centre a incorporar-se al MMS d’aquest curs ha estat l’IES Bellvitge. Allà ens vam desplaçar el passat 15 de gener.


Mili Esono, la professora del grup de batxillerat participant i Mariló Fernández, component de la cooperativa d’artistes La Fundició (que enguany forma part del cicle de l’Espai 13 Arqueologia preventiva) ens esperaven al vestíbul per acompanyar-nos a l’aula de visual i plàstica, “la més maca del centre”, segons ens va puntualitzar una alumna. Era una aula lluminosa i amplia (de mida similar a l’Espai 13, vam assenyalar després) plena de pupitres, cavallets de pintor i dibuixos a les parets.


Allà vam conèixer els alumnes, un grup nombrós i divers. Com de costum,  primerament ens calia posar-nos còmodes i pròxims els uns dels altres, en cercle al voltant del nostre “kit-manta” de feltre gris plegat.



A la primera pregunta: “què és això de l’art contemporani?” sempre segueix un cert desconcert.

“Abstracte?” No sempre. “Surrealista?” Potser no.

“Una cosa estranya”, en això estaven tots d’acord. Bé, ja ho anirem veient.


Vam desplegar el kit i vam repartir els diferents components entre els alumnes. Intrigats els examinaven, els manipulaven. Unes llenties (per començar a cultivar), una lupa (per mirar amb més detall), un dau (per introduir l’atzar), una diana, una goma d’esborrar, una cinta mètrica, etc. Però:  “què tenen a veure amb l’art?”. “Cal buscar-hi  un sentit metafòric”, vam apuntar. I els vam acabar de desconcertar.

Primer amb timidesa, després ja amb més naturalitat, es va iniciar la conversa. Observar l’objecte, pensar i relacionar: Llenties: “per cultivar idees, potser? Cal regar-les? Alimenten? Les idees caduquen? es podreixen?” I ràpidament ho van entendre (això del doble sentit, de la metàfora). I, a partir d’aquí, tot va ser més fàcil i el feltre gris es va tornar a vestir amb les seves bossetes, capsetes i altres preciosos penjolls contenidors d’objectes.




Abans d’acabar vam presentar a Mariló Fernández. Alguns ja la coneixien. És una dona del barri, implicada en projectes artístics, educatius i socials. Ens va explicar la seva feina i ens va informar que els artistes de l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró de Barcelona, aquest curs, exposarien també a Bellvitge, a un local que és diu Espai 14-15, prop de l’Institut, i que farien diversos actes i que, fins i tot, una de les artistes, pintaria part de la seva obra a aquest local. 


Abans de marxar vam fer plans: venir al museu, a l’Espai 13, a conèixer la Lúa Coderch, que ens explicarà la seva obra, visitar el local de Bellvitge, i… ja anirem veient.

Amb tot això, la sessió es va allargar força. Quan els vam acomiadar, els alumnes estaven força cansats i tots teníem molta gana.

Gràcies per les vostres atencions, IES Bellvitge, i fins aviat.


PD. Associació d’idees, associació d’imatges…